Инициативата „Transform4Europe Chair Programme“ цели да допринесе за по-добра организация и по-структурирано развитие на мобилността на преподавателския състав.

Програмата T4EU Chair се базира на конкурентен и независим процес на кандидатстване. Преподавателите, които участват в програмата, ще обменят опит чрез преподавателски и извънкласни дейности, определени от приемащия университет. Тези дейности ще се основават на иновативни методи на преподаване и ще предоставят разнообразие и гъвкавост в учебния процес. Те ще насърчат и сътрудничество в научни области от взаимен интерес за изпращащата и приемащата институция, както и за Алианса като цяло.

Тематични области:

– Социална трансформация, изграждане на общности и приобщаване
– Дигитална трансформация и умни региони
– Екологична трансформация и устойчивост


Процесът на кандидатстване започва на 20 септември 2024 г. и е отворен за преподаватели от университетите на Алианса, които са активни в приоритетните области на Transform4Europe.

За конкретните срокове, моля, проверете раздела със специфични условия на всеки университет от Алианса.

Saarland Universityhttps://www.uni-saarland.de/global/transform4europe/aktuelle-ausschreibungen-und-angebote.html
The University of Silesia in Katowicehttps://us.edu.pl/t4e/tag/chair-exchange/
Sofia University St. Kliment Ohridskihttps://t4europe.uni-sofia.bg/t4eu-chair-exchange-programe-обмен-на-преподаватели/
The University of Trieste (Italy) Transform4Europe (units.it)
Vytautas Magnus University (Lithuania)https://www.vdu.lt/en/international-cooperation/european-university-transform4europe/
Jean Monnet University (France)
University of Primorska (Slovenia) https://www.upr.si/en/about-university/t4eu-/t4eu-opportunities/for-staff/applications-for-outgoing-mobility-of-academic-staff-in-the-t4eu-chair-programme
Universidade Católica Portuguesa


Критерии:

Кандидатите трябва да имат преподавателски/изследователски договор в един от университетите на Transform4Europe, да притежават поне докторска степен или да са в процес на придобиване на такава в съответния университет. Те трябва да имат съответен опит в преподаването и изследванията в приоритетните области на Transform4Europe, обявени от приемащия университет. Важен е опитът в междукултурната комуникация, както и работната компетентност на английски и/или други езици, посочени в условията на приемащия университет. Дигиталната грамотност и специфичните дигитални умения също са сред изискванията, както е описано в условията на съответния университет.

Кандидатите следва да демонстрират предприемачески начин на мислене, свързан със способността да разпознават и използват възможности и идеи и да ги трансформират в социална, културна или производствена стойност (предимство).
Избраните преподаватели (Chairs) ще бъдат задължени да осигурят: Минимум преподавателски часове в приемащия университет, както е посочено в специфичните условия на съответния университет.

Минимум часове за извънкласни дейности, като публични лекции, консултации със студенти и докторанти, съвместно ръководство на магистърски тези, срещи с външни заинтересовани страни, участие в изследователска дейност, участие в семинари и конференции и други, съгласно условията на съответния университет.
Тази инициатива предоставя уникална възможност за преподавателите от Transform4Europe университетите да разширят своите академични и изследователски хоризонти, допринасяйки за приоритетните цели на Алианса.

ИНФОРМАЦИЯТА СЕ ОБНОВЯВА, МОЛЯ СЛЕДЕТЕ САЙТА!

При въпроси можете да се свържете с:

  • Saarland University – Sina Vogel: welcome@uni-saarland.de
  • The University of Alicante – Gloria Lillo: gloria.lillo@ua.es
  • The University of Silesia in Katowice – robert.rajczyk@us.edu.pl
  • Sofia University St. Kliment Ohridski – Tsvetan Bogdanov, tsvetan@admin.uni-sofia.bg
  • The University of Trieste (Italy) – erasmus.staff@amm.units.it t4eu@units.it
  • Vytautas Magnus University (Lithuania) – Tomas Mickevičius, tomas.mickevicius@vdu.lt
  • Jean Monnet University (France) clement.pauty@univ-st-etienne.fr, T4EU@univ-st-etienne.fr
  • University of Primorska (Slovenia) – international@upr.si
  • Universidade Católica Portuguesa (Portugal) – Aline Villas Boas: t4eu@ucp.pt

За повече информация:
https://transform4europe.eu/transform4europe-chair-programme/


T4EU CHAIR EXCHANGE PROGRAME – ОБМЕН НА ПРЕПОДАВАТЕЛИ