Първият T4EU Bootcamp, организиран от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, завърши успешно в град Бургас. Лагера се проведе от 10 до 12 септември и събра студенти от деветте европейски университета, част от алианса Transform4Europe.

Четири екипа от млади хора с разнообразни академични профили обединиха знанията и креативността си около обща задача – да разработят идеи за трансформация на „Дупката“, изоставено пространство в центъра на Бургас, което от години очаква своето ново предназначение.

В рамките на един ден участниците демонстрираха изключителна екипна работа и иновативно мислене. След анализ на място и идентифициране на проблемите, те предложиха разнообразни решения. Сред най-интересните идеи бяха създаването на зелени пространства за опазване на биоразнообразието, като градини, благоприятни за опрашители и птици, зони за отдих за гражданите и изграждане на образователен музей. Беше представена и концепцията за развитие на цялостен зелен комплекс, който да подобри градската среда и да стимулира местния бизнес.

Студентите използваха данни от Националния университетски център за геопространствени изследвания и технологии към Софийския университет, подчертавайки, че районът е „гореща точка“ от градския топлинен остров на град Бургас.

След представянето на всички проекти беше решено, че всички екипи са победители! Доцент Стелиян Димитров от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ обяви, че всички идеи ще бъдат обединени и предоставени на Община Бургас. Като дългогодишен партньор на университета, общината може да интегрира тези предложения в бъдещите си планове за развитие на района.

Успешното завършване на първия T4EU Bootcamp не само демонстрира огромния потенциал на студентите, но и положи основите за бъдещи инициативи!

Алиансът Transform4Europe ще продължи да насърчава сътрудничеството и творчеството сред младите хора от различни страни и дисциплини, давайки им възможност да се справят с реални предизвикателства и да допринасят за екологичната и обществена трансформация. С всеки следващ Bootcamp студентите ще имат още повече възможности да развиват уменията си, да обменят опит и да вдъхновяват промяната.

ПЪРВИЯТ T4EU BOOTCAMP ОРГАНИЗИРАН ОТ СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“ ЗАВЪРШИ УСПЕШНО В БУРГАС