Алиансът Transform4Europe с гордост обявява, че ще бъде финансиран от Европейската комисия за още четири години

Трима допълнителни партньори ще разширят консорциума

Днес Европейската комисия одобри последващото предложение на алианса Transform4Europe, подкрепящ Европейския университет за още четири години с бюджет от 14,4 милиона евро по програмата „Еразъм+“. Европейският университетски алианс има за цел да обучи ново поколение млади европейци, които ще работят заедно в различни дисциплини, за да придобият цифрови, междукултурни и предприемачески умения. През последните три години 7 партньора се обединиха, за да постигнат тези цели: Саарландския университет (Германия), Университета на Аликанте (Испания), Естонската академия по изкуства в Талин (Естония), Силезийския университет в Катовице (Полша), Университета „Св. Климент Охридски“ в София (България), Университета в Триест (Италия) и Университета „Витаутас Велики“ в Каунас (Литва). Консорциумът е горд да продължи амбициозните си дейности с Universidade Católica Portuguesa в Португалия, Университета на Приморска в Копер в Словения и френския университет Жан Моне в Сент Етиен за удължения период на финансиране. Освен това Мариуполският държавен университет в Украйна ще се присъедини към мрежата като стратегически асоцииран партньор.

През следващите четири години много от мерките, които са били тествани и за които е установено, че работят добре в пилотния етап от 2020 г. насам, ще бъдат разширени, за да обхванат възможно най-много студенти, учени и университетски служители.

„Те трябва съвместно да се възползват от виртуалния и личен обмен и сътрудничество през европейските граници“, подчертава Корнелиус Кьониг, вицепрезидент по интернационализацията и Европа в координационната институция Saarland University. За тази цел съвместната инфраструктура за предлагане на услуги трябва да бъде разширена, така че студентите от партньорските университети да имат достъп до всички онлайн курсове и да могат да използват системи за преподаване и учене като Moodle или онлайн услугите на библиотеките отвъд границите.

„Също така се стремим да засилим мобилността между местоположенията, както чрез виртуални предложения, така и чрез седмици на мобилност и краткосрочни престои. Това е особено привлекателно за студенти, които не искат да прекарат цял ​​семестър или академична година в чужбина“, казва Кьониг.

В контекста на „Transform4Europe“ бяха разработени предложения за съвместни проучвания. Първите четири международни магистърски програми ще стартират през зимния семестър 2024/25 г. В тази следваща фаза ще последват нови магистърски и бакалавърски програми.

 „Искаме също така да увеличим съвместния надзор на докторантите в два от партньорските университети и да им предложим възможността да придобият различни ключови компетенции по време на тяхната докторска фаза. Университетският персонал също трябва да се възползва от съвместни курсове по дидактика“, обяснява вицепрезидентът Кьониг.

Освен това връзките с регионалните екосистеми ще бъдат засилени чрез по-нататъшно развитие на T4EU Transformation Labs, тръстове за съвместно творчество в трите фокусни области на алианса (цифрова, екологична и обществена трансформация), които служат за започване на комуникативен канал между регионални заинтересовани страни, изследователи , студенти и служители. Алиансът ще вгради своята регионална екосистема в много по-широк аспект, включващ културно, езиково, социално и политическо наследство. Развитието на зелен и приобщаващ живот в европейския кампус е друга цел на Transform4Europe. Ще бъдат разработени редица информационни дейности за насърчаване на международната видимост и засилване на общественото и глобалното въздействие на T4EU, включително система за обучение за цял живот.

Мариуполският държавен университет е добавен към алианса като „стратегически партньор“, тъй като Украйна не е част от програмата Еразъм+. Университетският алианс иска да се опита, при сегашните изключително трудни условия, да позволи на студентите и университетските служители в Украйна да участват във виртуалнен обмен. Освен това предстои университетът да бъде подпомогнат при реконструкцията си, ако общите условия позволят това.

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ОДОБРИ СЛЕДВАЩО ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА АЛИАНСА T4EU